Lene fik brystkræft – og nye veninder for livet
Kun otte måneder efter at Lene havde været til sit seneste standardtjek med mammografi, sidder hun på lægens kontor. ’Du har brystkræft’, lyder beskeden, der lægger sig over Lene som en tung dyne. Lene er på det tidspunkt 55 år og havde kun få dage forinden mærket knuden i brystet for første gang.
- Det var en helt surrealistisk besked at få. Jeg har jo gået jævnligt til mammografi hvert andet år, siden jeg blev 50, og havde senest været afsted i begyndelsen af 2021, hvor alt var fint. Så det var slet ikke til at forstå. Hvor var det kommet fra? Og så hurtigt? Det var fuldstændig rædselsfuldt og uforståeligt at sidde der og vide, at nu ændrede hele mit liv sig.
Lille Knud og Store Knud
Efter Lene modtager diagnosen for østrogenfølsom brystkræft, går det stærkt. I løbet af en måned har hun været igennem både mammografi, biopsi, en helkropsscanning og et utal af prøver. Ved mammografien finder lægerne rigtignok den knude, som Lene kunne mærke i sit bryst, og som viser sig at være over 5,5 centimeter stor. Men lægerne finder også endnu en knude, dog noget mindre, på undersiden af Lenes bryst.
Knuderne kalder Lene for ’Lille Knud’ og ’Store Knud’.
- Jeg var nødt til at prøve at finde en måde at håndtere det hele på, og det har jeg gjort med humor – måske til tider sort humor – men derfor blev de altså til Lille Knud og Store Knud. De virker jo ikke helt så skræmmende, vel? Jeg valgte også hurtigt at dele min historie på Facebook og Instagram som en del af processen. Jeg har altid været meget åben og delt glæder og sorger med mit netværk, så det var for mig helt naturligt at tale med andre om, hvad jeg gik igennem.
I slutningen af september 2021 starter Lene i kemobehandling for at se, om det kan skrumpe Store Knud. Kemobehandlingen må dog afsluttes allerede starten af januar 2022, da Lene får alvorlige føleforstyrrelser i højre hånd. Hun får derfor aldrig al den kemo, som lægerne har anbefalet.
- Efter 11 omgange med kemo uden den store effekt på Store Knuds størrelse får jeg i januar 2022 en brystbevarende operation, hvor de fjerner både Store Knud og Lille Knud sammen med en reduktion og løft af det andet bryst. Desværre får lægerne ikke den ene af de to små metalklips med ud, som de lægger ind ved biopsien, og de anbefalede mig derfor at få fjernet hele brystet. Og jeg turde simpelthen ikke andet end at ’gå med livrem og seler’.
I februar 2022 får Lene foretaget en mastektomi, hvor hun får fjernet hele det ene bryst.
Glasset halvt fyldt
I dag er Lene kræftfri og skal de næste fem år være på anti-hormontabletter. Føleforstyrrelserne i højre hånd spøger stadig, og hun har svært ved at holde på ting. Men i maj 2022 slog hun på den store gongong på Dansk Center for Partikelterapi ved Aarhus Universitetshospital, som man gør, når et stråleforløb er overstået. Brystkræften er væk.
- Man lærer sig selv utrolig godt at kende under sådan et livskriseforløb. For eksempel har jeg altid troet, at jeg var en bægeret-halvt-tomt-person, men gennem det sidste år har jeg fundet ud af, at det i virkeligheden er lige omvendt. Mit glas er halvt fyldt. Skidt med at det føles som om, at min hånd er pakket ind i vat, og jeg taber ting ind i mellem. Jeg er bare glad for at være her. Og mit liv skal leves.
Jeg har været meget heldig at finde tre skønne kvinder under mit brystkræftforløb, som i dag er blevet mine gode veninder. Vi gjorde simpelthen alt, hvad vi kunne for at komme til at sidde sammen til kemo, fordi det var hyggeligt, og vi snakkede godt sammen. I år gik vi sammen til Brysternes Motionsdag den 11. september, og var med til at samle ind til Kræftens Bekæmpelse.
Lene Dahl Fuglesang
Fandt styrke i nye veninder
Hvert år får omkring 5.000 danske kvinder konstateret brystkræft. Brystkræft udgør cirka 1/4 af alle tilfælde af kræft hos kvinder. En tung statistik som Lene sidste år måtte se sig en del af sammen med tusindvis af andre kvinder.
Hos Kræftens Bekæmpelse arbejder man for at færre får kræft, flere overlever kræft og får et bedre liv efter kræft. Derfor har Kræftens Bekæmpelse forskellige tilbud og støttegrupper, man kan blive del af, ligesom der hvert år arrangeres Lyserød Lørdag – en landsdækkende aktivitet under Støt Brysterne-kampagnen, som sætter fokus på brystkræftsagen og på indsamlinger til forskning, patientstøtte og oplysning om brystkræft.
- Det er guld værd at have nogen så tæt på i samme situation, som man kan vende bekymringer med og grine sammen med. Når jeg har følt mig ensom i de store og svære beslutninger i forløbet, har jeg fundet trøst og styrke i at vende det med mine veninder, der på egen krop ved, hvad jeg går igennem.
- Derudover er jeg enormt taknemlig over at have været i gode hænder på Aarhus Universitetshospital og hos Kræftens Bekæmpelse hele vejen igennem. Ligesom jeg er taknemlig over den kæmpe opbakning, omsorg og støtte fra familie, venner, kollegaer og følgere på sociale medier, som jeg har fået. Når vi alle står sammen, kan det virkelig mærkes, afslutter Lene.